Anabilim dalının temel amacı, teknoloji kavramına dair uluslararası akademide genel kabul görmüş bakış açılarının geliştirilmesidir. Bu sebeple hedef, tekniğin ve teknolojinin ortaya çıkışı, gelişimi, evrimi, yükselişi ve uygulama zorluklarının özellikle ‘materyal kültür’ bağlamında araştırılması ve öğretilmesidir. Anabilim dalımız, enstitünün amaçlarına uygun olarak, bu hususları herhangi bir önyargı olmaksızın ele alır ve Avrupa merkezli bakış açısını reddeder. Bunun yerine, teknoloji tarihini herhangi bir dönem, bölge ya da kültür havzasına kısıtlamadan daha yenilikçi bir yaklaşımla inceler ve bu alandaki bilgi birikimini bütün insanlığın ortak mirası olarak görür. Bu bağlamda hem farklı dönem ve bölgeleri karşılaştırmalı olarak ele alır hem de tarihte belirli bir konuya odaklanan araştırmalara imkân sağlar.
Teknolojinin doğal olarak birleşik yapısı sebebiyle anabilim dalımızın bilim tarihinin diğer alanları, felsefe, tarih ve sosyoloji gibi bilginin tarihini konu edinen farklı birçok disiplinle iş birliği gereklilik arz eder. Materyal kültür, teknoloji tarihinin temel direğidir. Bu alandaki araştırmalarımız özel olarak tarihî bilim aletlerini, günümüze ulaşmış yazma eser ve evrakları ve arkeolojik buluntuları kapsar. Materyal kültür alanındaki çalışmalar, teorik olarak kurulmuş bilimsel bilginin hayata geçirildiğinin en açık delillerini bilim tarihindeki diğer tüm alanlardan daha açık bir şekilde ortaya koyabilecek potansiyele sahiptir. Bilimsel gelişime dair bir yaklaşım üretmek amacıyla bilimin tüm dalları arasında mekik dokur. Bu yüzden bilim tarihinin en kapsayıcı alanıdır.
Anabilim dalında planlanan araştırmalarda 9.-16. yüzyıllar arasında İslam medeniyetindeki bilim âletlerine nispeten öncelik verilecektir. Bu dönem, bilim tarihinin göz ardı edilmiş dönemlerinden biridir. Kendine has özellikleri sebebiyle bu dönemi ele alacak araştırmacıların belirli yetkinliklere sahip olması gereklilik arz eder. Dolayısıyla anabilim dalımız bu çerçevedeki gelecek proje ve lisansüstü çalışmalar için klasik dillere aşinalığı bulunan (Ör. Arapça, Farsça, Latince…) ve temel düzeyde matematik ve mekanik bilgisine vakıf araştırmacıları beklemektedir.
Anabilim dalımız enstitü bünyesinde disiplinler arası nitelikli lisansüstü eğitimin bir parçasıdır. Bu kapsamda teknoloji tarihi alanında birçok konuda lisansüstü dersler önerir. Bunlar arasında bilim aletleri tarihi, karşılaştırmalı materyal kültür, tekhne kavramı ve genel teknoloji tarihi konulu dersler sayılabilir.